ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. – PROJECT COMBER – Ε.Α.Θ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα, η παρουσίαση του εθελοντικού ερευνητικού προγράμματος COMBER.

Οι επιστήμονες βιολόγοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε Γιώργος Χατζηγεωργίου και  Θάνος Νταϊλίανης παρουσίασαν με απλό και απόλυτα κατανοητό τρόπο του σκοπούς του προγράμματος, τον τρόπο συμμετοχής των ερασιτεχνών αυτοδυτών και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε(Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) επέλεξε την Ε.Α.Θ. ως  συνεργάτη για την κινητοποίηση των ερασιτεχνών αυτοδυτών της Βόρειας Ελλάδας και την οργάνωση της συμμετοχής τους στο εθελοντικό ερευνητικό πρόγραμμα COMBER !!!

Τι είναι το COMBER? (Citizens’ Network for the Observation of Marine BiodivERsity)
Eίναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει να εμπλέξει τους ερασιτέχνες αυτοδύτες σε ένα  δίκτυο παρατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού project ViBRANT.
Σκοπός  του προγράμματος είναι να βοηθήσει την κατανόηση και την αειφόρο διαχείριση της παράκτιας βιοποικιλότητας μέσω της συνεχούς παρατήρησης και καταγραφής. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να αποκομισθούν έγκυρα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον.
Το σκεπτικό είναι απλό: γιατί να έχουμε πληροφορία μόνο από τους ελάχιστους επιστήμονες – ερευνητές;; Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε και να «εκπαιδεύσουμε» ερασιτέχνες στην καταγραφή για να αυξήσουμε τον όγκο της πληροφορίας.
Γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων, όπου ο κάθε χρήστης δημιουργεί ένα προφίλ  και καταχωρεί τις καταγραφές του.
Η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν δημιουργεί δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Σαράντα περίπου δύτες, βιολόγοι, φοιτητές αλλά και διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ συμμετείχαν στις εργασίες του Σαββάτου 12/10, ενώ δώδεκα δύτες βρέθηκαν στο νερό την επόμενη ημέρα  Κυριακή 13/10 για την πρακτική εφαρμογή και την εισαγωγή της καταγραφής τους στην διαδικτυακή πύλη του COMBER. Η εκπαιδευτική κατάδυση, για την πρακτική εφαρμογή, έγινε στο Πόρτο Βαλίτσα στην  Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Για περισσότερα… στο στο forum της Ε.Α.Θ.